Att använda kamerafilter

Att förändra en bild är inte något som absolut måste göras i efterhand med en dator och ett redigeringsprogram. Man kan många gånger lika gärna använda sig av ett kamerafilter som man fäster längst ut på objektivet.Kamerafilter kommer i många sorter idag och kan åstadkomma en rad olika effekter. Varje filter har sitt användningsområde och genom att använda dessa kan man snabbt och enkelt förändra bilderna man tar utan att behöva något efterredigering. Butiker som Nordicbox har ett stort utbud av filter till allehanda kameror.

UV-filter

Som namnet antyder är funktionen i ett UV-filter att blockera ultraviolett ljus. UV-filter är något som användes väldigt mycket tillsammans med analoga kameror. Med detta fick man ofta klarare bilder med både bättre färgåtergivning och högre kontrast. I digitalkameror finns redan ett filter inbyggt för att blockera detta ljus, vilket gör att detta filter är i regel överflödigt när man använder en modern kamera.

Neutralt filter

Ett neutralt filter kommer i en av tre typer:

  • Genomskinligt
  • Neutralt grått
  • Graduerat neutralt grått

Den genomskinliga filtret påverkar det infallande ljuset så lite som möjligt och anses därför fungera mest som ett skydd för linsen. Ett neutralt grått filter påverkar alla färger lika mycket och är praktiskt att använda när man vill fota med hög exponeringstid. Ett graduerat neutralt grått filter ger denna effekt på delar av bilden och kan exempelvis användas när man fotar landskap och vill minska himlens infallande ljus och därmed skapa kontrast mellan denna och ljuset som faller på marken.

IR-filter

Ett IR-filter blockerar alla våglängder av ljus som inte är infraröda. Detta är färger vi inte kan se med blotta ögat vilket är varför filtret ser svart ut, och medför problem med inställning av fokus och komponering av bilden. Med mindre ljusinsläpp kommer slutartiderna att förlängas, vilket är varför ett stativ är att föredra när man använder ett IR-filter.

Färgfilter

Färgfilter är ett filter som endast släpper igenom en viss färg. Dessa går att hitta i många olika färger och styrkor och finns även i graduell toning.