Specialistkameror

Även om en bra system, kompakt eller till och med mobilkamera räcker i de flesta fallen så finns det allt fler specialistkameror. Kameror utformade för de med väldigt speciella krav, de som vill ha det bästa.

Jakt och fritid

För de som jagar eller helt enkelt gillar att röra sig mycket i naturen så kan en åtelkamera vara mycket givande. Förutom att vara en vanlig digitalkamera så har de även funktionen att kunna ställas in för att ta bilder över tid. Dessa batteritid är oftast dessutom otroligt bra vilket gör det möjligt att montera upp kameran var som helst i skogen, helt utan extern strömtillförsel. Med IR-belysning så kan vissa modeller även se och ta bilder mitt i natten.Bland modellerna så finns det det även alternativ med olika typer av trådlösa uppkopplingar. Vissa har till exempel stöd för att via mobilnätet skicka mms när något rör sig framför kameran.

Actionsport

Om man hellre vill hoppa fallskärm, glida ner för berg på en snowboard eller över vattnet på en surfbräda så är det en actionkamera man är ute efter. Denna kategorin populariserades av det amerikanska företaget GoPro som precis släppt nya kameror i deras Hero serie. Det speciella med actionkameror är främst deras storlek och stryktålighet.Tack vare storleken började de tidigt även kombineras med drönare och gyron för att få stabil video från ovanliga vinkla.

Sociala medier

För de som gillar att ta bilder och posta dem på sociala medier så kan en av Sonys nya systemkameror vara ett alternativ. Dessa är skapade för att fästas på din mobiltelefon när du tar en bild och använda dess skärm för kontrollerna. På så sätt kan du få bilder i systemkamerakvalitet direkt i mobilen och med det upp på sociala nätverk. Kameran har fått goda betyg även om vissa ifrågasätter behovet av denna nya kameratyp.