Hitta bra kamerautrustning

Har fotandet blivit till en hobby? Då är det dags att titta närmare på vilken kamera du bör investera i för att ge dig utrymme att experimentera och växa som fotograf. I huvudsak finns tre kategorier av kameror att välja mellan idag: kompaktkameror, systemkameror och så kallade spegellösa systemkameror.

Kompaktkameror

Mest troligt är detta den kamera du har idag. En kompaktkamera är en allt-i-ett-kamera – du har som regel ett inbyggt objektiv, inbyggd blixt och begränsade funktioner. De allra enklaste modellerna är framtagna för att ge så bra resultat som möjligt med automatiska inställningar. Det finns också mer avancerade modeller som låter dig ställa in exempelvis ISO, slutartid och bländarstorlek. De senare passar nybörjaren som vill kontrollera inställningar själv men inte behöva släpa på en större kamera.

Systemkameror

Systemkameror är kameror med utbytbar optik och många andra tillbehör – såsom ett helt system av blixtar. Detta är den ultimata kameran för den som vill lära sig alla fotografins aspekter. Nackdelen är att kamerorna samt de riktigt bra objektiven tar mycket plats och väger en del.

Spegellösa systemkameror

Dessa kameror har samma funktioner som vanliga systemkameror – inklusive utbytbar optik och en stor mängd tillbehör – men med den skillnaden att de, som namnet antyder, saknar spegel. Det gör både kameror och optik mindre och lättare, och därför till ett bra alternativ för entusiasten som vill ha en kamera som är lätt att ta med sig. Nackdelen är att när autofokus sker via sensorn tar också detta lite längre tid, vilket är till nackdel för den som är intresserad av sportfotografi och andra motiv som rör på sig. I butikerna sorteras ofta spegellösa systemkameror tillsammans med vanliga systemkameror vilket gör det enkelt att jämföra dem – Cyberphoto har kanske det största utbudet av båda typerna och en bra jämförelsefunktion.

Vad ska man köpa och var?

De stora märkena Canon, Nikon, Panasonic, Fuji, Sony och Olympus erbjuder alla kameramodeller av hög kvalitet. Vilket märke du väljer är i mycket en fråga om smak och ergonomi. Ett tips är att besöka en fotobutik och känna på några modeller du tycker är intressanta. Hur ligger de i handen? Är det bekvämt att komma åt funktionerna? Ofta blir det dock billigare att beställa din utvalda modell online.